Blog Post

shohin!

apr. 11, 2021

shohin  :    sho = natuur, kwaliteitsvol       hin = elegantie, verfijning

Uit de vertaling blijkt al dat bij shohin de nadruk ligt op de ultieme kwaliteit.

Een shohin is een karaktervol, elegant, verfijnt bonsaïboompje met een hoogte, kleiner dan 21 cm dat een  geest van eeuwige schoonheid uitstraalt, ziehier mijn poging tot definitie van het fenomeen shohin. 

 « less is more « 

   shohin: tot 10 inches ( 21 cm )

 kata: tussen 6 en 10 inches ( tussen 15 en 21cm ): past in de handpalm

 mame: tussen 6 en 3 inches ( tussen 7 en 15 cm ): meerdere in de handpalm( als erwten = mame)

 keshi tube: kleiner dan 3 inches: potje kan op de vingertop

 shita : de allerkleinsten: een graantje


shohin = bonsai in het kwadraat

 voordelen

 Fysiek kan men tot op hoge leeftijd zijn boompjes blijven verzorgen.

   Grote collectie kan op weinig ruimte.

   Hierdoor ook minder problemen met winterberging.

   Meer tijd voor het creatief bezig zijn ( de pure hobby ) aangezien minder tijd nodig zal zijn voor bedraden, trimmen, nijpen, enz...

   Meestal minder kostbaar uitgangsmateriaal. ( Zo kan een waardeloze grotere bonsai soms de start zijn van een fraaie shohin! )

    Nadelen

 Bomen hebben meer aandacht nodig, zijn kwetsbaarder

 Op warme dagen tweemaal daags een watergift !

De kweek van shohin vraagt een zekere ervaring, kennis, feeling maar vooral : gedrevenheid !

 Het kweken van shohin is niet echt de goede start voor de beginneling.

 

Onderhoud lente

  Shohin dienen elk jaar verpot te worden, gelet op de geringe hoeveelheid grond in de potjes;

 Even een voorbeeld om dit te illustreren:

 Een bonsai van 30 cm hoogte staat in een pot van 20 x 14 x 4 cm en heeft dus een potvolume van 1120cm² .

Delen we nu alles door twee, dan bereiken we shohinformaten.

Een boom van 15 cm staat dan in een pot van 10 x 7 x 2 cm en heeft dan een potvolume van 140 cm², wat slechts 15 % is van zijn soortgenoot !!! U begrijpt dat het jaarlijks verpotten een ‘must’ is.

Ook potgrond met meer humus, minder drainagemateriaal is aan te bevelen.

Het verpotten gebeurt op een analoge manier. U kan de wortelkluit losmaken met een cocktailprikker. Wortels worden niet zo drastisch gesnoeid als bij hun grotere soortgenoten, één vierde tot één derde is meestal een goede richtlijn.

Snoei ook de takken terug. Let erop dat de topgroei van de boom niet gaat overheersen op de onderste takken. Dun de topgroei zeer drastisch terwijl U meer groeimogelijkheden geeft aan de onderste takken. Op deze wijze stabiliseert U uw shohin.

Bescherm pas verpotte shohins tegen wind, regen en late vorst.

Overwater ze niet. Geef ze éénmaal ruim water na de verpotting, aangevuld met een dosis wortelstimulator. Hou ze daarna enkele dagen wat droger. De wortels moeten zich herstellen van de wortelsnoei en hebben dan meer lucht dan water nodig.

Als de bomen de hergroei starten kunnen ze op hun gewone standplaats.

Shohins staan best bovenop een laagje zand of ander drainagemateriaal; ( hydrokorrel bvb.)  In de lente hoef je de potten niet in het zand te duwen, zet ze er gewoon bovenop. De vochtige omgeving zal gunstig de shohins beïnvloeden;

Na één maand kan het voedingsprogramma gestart worden.

Hier geldt het motto: heel weinig, heel vaak.

Men geeft de voorkeur aan vloeibare bonsaimeststof, die men twee- tot driemaal verdund. Een NPK van 2.2.2 is het streefdoel. Wekelijks mag er zeker bemest worden, zelfs tweemaal per week. Ook chelat en superroot mag af en toe het menu verrijken want mineralen, oligo-elementen en vitaminen mogen in zo’n kleine hoeveelheid grond, die zo vaak gegoten wordt, niet ontbreken.

Vergeet niet: de lente is ook de ideale tijd om nieuwe shohin te starten vanuit veelbelovend startmateriaal

 

 Zomer

 De hete zomerdagen zijn de moeilijkste voor onze shohin. Ze vormen voor hen een echte bedreiging.

Onze juweeltjes zullen extra bescherming zeker kunnen gebruiken.

 Mogelijkheden zijn:

 een plaats in halfschaduw

Het plaatsen van een schaduwnet boven de shohins

De pot van de shohin volledig in het zand ( of ander drainagemateriaal ) duwen. Controleer regelmatig of de wortels niet uit de pot groeien op zoek naar water en zo ja, snoei deze dappere wortels weg. Het effect zou kunnen zijn dat uw shohins plots buitensporig zouden groeien!

Geef shohins tijdens de zomermaanden ’s morgens en ’ s avonds water.     Bij extreme hitte kan het zelfs nodig zijn om ze ‘s middags te dompelen in het water. Zorg hierbij dat het loof niet nat wordt want dit water kan lelijke verbrandingsplekken geven. 

Bij het systeem van ‘’ingraven’ in zand is één ruime watergift meestal voldoende. Zorg er wel voor dat het zand kletsnat is.

Experimenteer niet tijdens uw vakantie. Doe uw shohins voor onderhoud bij een bekwaam bonsaïst of, waarom niet, neem ze mee op vakantie.  Of ... ga niet op vakantie en geniet van hun pracht !

 Verder gelden, net als voor de andere seizoenen, de algemene onderhoudszorgen, welke U kunt vinden in het boekje ‘ Bonsaï, tips en truks uit het bonsaiateljee ‘.

 

Herfst

 Nu de warmste dagen voorbij zijn, kunnen de shohins terug hun plaats bovenop het zand innemen.

Watergeven blijft belangrijk maar U zal zien dat, met het verschijnen van de herfstkleuren, zelfs de shohins wat minder water nodig zullen hebben en , terwijl de weken voorbijglijden, zich klaarmaken op hun winterrust.

Mooie herfstkleuren zijn afhankelijk van de hoeveelheid herfstzon en zachte temperaturen. Ze worden negatief beïnvloed door een teveel aan watergift of door een teveel aan regen .

Half september kan men overstappen op stikstofloze wintermeststof. Ook hier geldt dezelfde regel, verminder de dosis zeker met de helft.Laat shohins buiten tot ze in winterrust gekomen zijn. ( zeker tot eind november ) Winter

 

 Winter

 Winterberging is voor deze kleine bonsai wel aangewezen.

Best is ze in te graven in zand en ervoor te zorgen dat het zand en dus ook de shohin vochtig blijven. Ook in de winter kan droogte onze shohins vernietigen. Ook in een koude kas of serre blijft voorzichtigheid geboden.

Zorg steeds voor een goede verluchting.

Een goed alternatief zijn grote isimobakken die men vult met turf of afgevallen blad. Zorg dat er ook turf of afgevallen blad bovenop de potjes ligt zodanig dat de grond vochtig blijft.

Vanaf december mag men ook de wintervoeding stoppen

 

Iips en truks

Vertrekkend vanuit zaad

Bvb: beuk, paardekastanje, enz…

Na het zaaien controleert U regelmatig het ontkiemen, het verschijnen van de penwortel.

Wanneer de penwortel te voorschijn komt, en voor het verschijnen van de schutbladen, snijdt U met een scheermesje een groot gedeelte van de penworel weg .Een deel van het zaad zal deze ingreep misschien niet overleven maar de plantjes die het wel doen zullen kortere internoden hebben en dus lager vertakken. Giet met een wortelstimulator.

 

Vertrekkend vanuit zaad

Zelkova als shohin-bezem

U past een gelijkaardig procédé toe op uw Zelkovazaailingen. Bij dit systeem laat U de zaailingen opgroeien tot ze hun schutbladen en hun eerste echte blad ontwikkelen.

Hef de jonge zaailingen uit de grond en snijdt de penwortel weg tot enkele mimimeter met een scheermesje.

Laat de zelkovazaailingen enkele minuten staan in een oplossing met groeihormonen en plant ze terug in een zanderig mengsel. Giet met superroot Ook hier is de bedoeling een korte stam en een lage eerste vertakking te hebben.

Vertrekkend vanuit zaad

Bvb. Bij pinus

 Verpak pinuszaad in een doekje en houdt dit doekje nat. ( sproeien)

Na enkele dagen zullen de zaden ontkiemen. Laat de zaden in het vochtige doekje doorgroeien tot ze ong. 3 cm lang zijn en plant ze dan voorzichtig in een zanderig mengsel waarbij U minstens 2 cm van de stam boven de grond laat.

Hierdoor verkrijgt U zeer grillige, karaktervolle stammetjes.


 Vertrekkend vanuit zaad

Bvb. Bij Acer

 Zaai een groot aantal zaden ( 20 à 30)

In een klein teiltje zeer dicht en willekeurig op en naast elkaar.

Laat de zaailingen een tweetal jaren naast en in elkaar groeien. Vorm een shohinbosje door die zaailingen weg te snoeien die niet in de compositie passen. Door snoei kunt U de hoogte bepalen en het bosje zijn vorm geven.

 

Vertrekkend vanuit zaailing

Bvb. Acer

 Breng een oneven aantal zaailingen samen met een raffiadraad.   

Snoei als groep.

 Na een drietal jaren zullen de verschillende stambasissen samengegroeid zijn.

U kan de groep als dusdanig behouden maar ook boompjes verwijderen door drastische snoei en zodanig tot één stam komen met een uitgesproken brede stambasis. 


 Vertrekkend vanuit zaailing

Bvb. Chaenomeles, Ilex

 We maken gebruik van de neiging van sommige plantenscheuten om wortelopslag, nieuwe scheuten vanuit de stambasis te maken om zodanig een kleine groep te verkrijgen.

Laat regelmatig nieuwe scheuten toe en snoei deze als een nieuwe stam

Vertrekkend vanuit zaailing

Vbv. Pinus

 Een zeer lang uitgegroeide zaailing wordt bedraad en in shohin gevormd. Vooral de literati — en cascadestijl zijn voor deze techniek populair.

Zorg dat de uitgesproken krommingen van de stam

drie-dimensionaal, in alle richtingen gevormd staan.

 

Het gebruik van de wortel

 Vaak heeft het bovenste deel van de wortel een mooie kromming, soms veel interessanter dan de stam.

U kan dit gedeelte van de plant naar boven brengen, de plant laten verder groeien op zijn laagste haarwortels en de minder interessante stam wegnemen.

Een bonsai met steltwortels, uitgespoelde wortels is zo goed te verwezenlijken

 

Het gebruik van een startplant.

 Een minder geslaagde startplant of bonsai kan wel een boeiende, lage onderste tak hebben. Door drastische snoei tot de onderste tak kan, na stylering, een boeiende shohin, ontstaan.     Een extra mogelijkheid is de boom uit te hollen ( saba miki ) .

 

Creatie van een shohin azalea

 

Azalea verdragen zeer goed drastische snoei en reageren met een groot aantal nieuwe knoppen op de oude stam.

Laat deze nieuwe scheuten een jaar onbeperkt doorgroeien en start dan de vormgeving door uitdunnen en bedraden.

 

Creatie van een Forsythia

We starten met een verhoutte stek met vier knoppen en stekken deze in februari-maart.

Om een mooi verdeeld wortelgestel te verkrijgen, scherpen we de stek langs vier zijden. Forsythia’s wortelen gemakkelijk maar groeihormonen en superthrive zorgen voor een zeker succes.

Het vervolg is een klassieke clip and grow-opbouw en uw vroegst bloeiende bonsai van de collectie!

 

Hoogte startplant reduceren.

 Door een goed geplaatste, onderliggende tak te bedraden kan deze fungeren als nieuwe top.

Deze techniek wordt vaak toegepast, soms zelfs meer dan eens op dezelfde stam.

Op die manier kan de tapsheid van een stam sterk verbeterd worden en kan de shohin standaard bereikt worden.

 

Creatie van een berk

 Berken hebben de kwaliteit om ook na zeer drastische snoei massa’s nieuwe knoppen te vormen.

Zoek een goed uitgegroeide berk als zaailing ( 1 meter of meer).

Spoel al de aarde weg, kort de wortels in en snoei de stam terug tot een vijftal cm.

Plant de boom en … na enkele weken zullen massa’s nieuwe knoppen op de stomp verschijnen.

Laat onbeperkt groeien. Het tweede jaar kunt U uitdunnen en verder vormgeven.

Laat één opgaande tak onbeperkt doorgroeien als nieuwe stamlijn.

Deze zal ook de heling en camoufflage van de snoeiwortelbeïnvloeden. 

 

Shohin met rots

 Aangezien de sapstroom van een boom lengtewaarts verloopt, is het perfect mogelijk een stam lengtewaarts te splitsen in twee. Hierdoor wordt de stam wat soepel en kan hij gemakkelijker aangepast worden tegen de glooiing van een steen. Enkele raffiatouwtjes verankeren de boom.

Na enkele jaren zullen ze één geheel vormen.   

 

Marcoteren

 Een startplant of bonsai kan soms een aardige, mooi vertakte kruin hebben maar een zeer zwakke stambasis.

Door het plaatsen van een marcot kan een schitterende shohin geboren worden.

 

Shohins worden steeds met de grootste zorg tentoongesteld. Ook de tafeltjes, de display is heel belangrijk.

 Een tiental raadgevingen:

 Shohinpotjes zijn vaak echte juweeltjes. Zorg dat ze proper zijn, verwijder kalkaanslag. Poets ze op met amandelolie of bladglans.Zorg voor een net bodemoppervlak. Verwijder onkruid, sterretjesmos,..

Beredeneer op voorhand uw opstelling. Wees creatief en probeer er echt iets persoonlijk van te maken. Zorg dat elke shohin een zeker niveau haalt en laat de zwakkeren aan de kant. Wees kritisch!

Probeer niet teveel shohins en accentplanten te tonen. Less is more! Een compostie van 5 of 7 planten is meestal mooier dan een opstelling van meer bomen.

Bij de opstelling kunnen de regels voor een groepscomposie een goede leidraad zijn. Steeds een oneven aantal bomen, ongelijkzijdige driehoeken, diepte,rumte en hoogteverschillen creeren.

Zorg voor een grote variatie in bomen en stijlen.

Zorg voor een grote variatie in displays, tafeltjes, een matje, een plank. Wat dacht je van een mooie tangramfiguur met shohin erop ?

Respecteer de natuur. Boven in de compostie komen de naaldbomen, lager de loofbomen en eventuele accentplanten en suiseki.Om uw tafeltjes proper ( krasvrij) te houden, kunt U de shohinpotjes voorzien van zelfkevende viltjes op de pootjes.

Betracht eenvoud, soberheid, rust: eeuwige schoonheid

 

En nu aan de slag !!!

Ik hoop dat U  de smaak te pakken hebt om te starten of meer intensief bezig te zijn met de allerkleinsten onder de kleinsten.

Het loont zeker de moeite, wellicht is de shohinkweek de boeiendste tak van de bonsaihobby.

Het onderwerp is onuitputtelijk. Het aantal soorten, vormen, kweekmethoden is zeer groot, zoals U gemerkt hebt in deze brochure.

Door deze te combineren ontstaan een oneindig aantal mogelijkheden en uitdagingen.

We hebben bewust de accentplantjes vergeten. Ook dit is een boeiend onderwerp, dat nauw aansluit met de shohincultuur.

Het aanbod shohinpotjes is tegenwoordig schitterend. Pottenbakkers kunnen hier eindeloos experimenteren met vorm en kleur. Een shohin mag gerust een wat fantasierijker pot hebben.

We wensen U dan ook een boeiende reis doorheen de wereld van de shohins en hopen dat uw collectie mooie shohinpotjes ( voor velen zijn ze een echt verzamelobject) tot leven komt en gevuld wordt met juweeltjes van bomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


door andre Callaert 22 dec., 2023
Een beetje historiek Na een doortocht in de Vlaamse bonsaivereniging als lid, keurder, voorzitter Denderafdeling en als eerste “assistent” van Jean-Pierre Timmermans, bleek de microbe te hardnekkig. “ Winkeltje houden” zat me nu éénmaal in de genen. Van kindsaf kweekte ik plantjes voor de verkoop, grootvader was bloemist, de geur van zijn serres waren onvergetelijk. En toen, 1960, verkocht hij reeds “ Chinese hofkens” die mijn fantasie prikkelden. Ik leerde bonsai kennen. Toen een nieuw leven begon op de Sint-Onolfsdijk was het bonsaiateljee meteen geboren. Niet echt bedoeld als handelszaak voor bonsai. Wel als ateljee om mijn eigen creaties te verkopen. Dit bleek een vergissing. Belangstelling genoeg maar iedereen wou zelf aan de slag. De vraag was kennis, materiaal, startplanten en vooral een betaalbare hobby, weg van het elitaire. Het bonsaiateljee was voor de tweede maal geboren, herboren naar een alternatieve zaak met de sfeer van een club… De rest is geschiedenis, lees verder…. Herinneringen Nu ben ik wel niet iemand die het verleden koester, maar voor deze ene keer … er is ook zoveel gebeurd. Mooie, onvergetelijke momenten, losjes genoteerd. Iedereen van de “anciens” zal nog wel de cursussen koesteren in het oude, aftandse leslokaal, primitief, hilarisch soms, gezellig druk, ambiance verzekerd. Er waren de 10 voor 10 zaterdagen. Tien deelnemers gingen telkens tien verschillende uitdagingen aan, planten door loting aangeduid, ondersteund door supporters. Heerlijke formule! Er waren de opendeurdagen, elk eerste weekend van mei. Soms tropisch warm, soms met ijs en sneeuw. Met optreden van een kodogroep, die iedereen aan de trommels zetten, zorgden voor een onvergetelijke namiddag. Er waren de demo’s van Japanse krijgskunsten, Japanse kaligrafie van Masuda Rie. Alain Hector zakte af vanuit Cambrai om te zorgen voor twee mooie demo’s. We leerden de bonsaikunsten kennen van Benedicto, Fillipijn. Legendarisch is ook de modder op het ateljee bij regenweer. En de gedichtjes uit het creatieve brein van Franky over de noodzakelijke bottekes En dan is er natuurlijk de jaarlijkse bonsaimarkt. Enkele enthousiaste liefhebbers organiseerden vele jaren ateljee, wellicht de eerste bonsai markt in Vlaanderen. Een schot in de roos! Het succes groeide zienderogen onder leiding van ceremonie meester Geert. Vorig jaar telden we reeds 35 deelnemers! Door de massale belangstelling boeren de verkopers blijkbaar erg goed. De anciens dragen zelfs een hoed op hun stand, als uiting van hun weelderige status. Onvergetelijke weekends beleefden we ook in Metz, “ Bonsai des Quatre Frontières” was een jaarlijkse Europese verbroedering, boeiend tijdens en vooral na de beurs. Er was ook mijn Juniperus in Edingen die Salvatore Lipporace drie dagen styleerde als demo. Prachtstuk! C’est un bijou”, il dit lui-même. Er was ook ... “A Touch of Japan”, een reeks zomertentoonstellingen waarmee we “ toerden”. Hingene, Brugge, Gent, Lokeren, Aalst waren stuk voor stuk geslaagde events. Er was ook… de zomertentoonstelling in Hamme. Omdat we veel klanten hebben uit Hamme zochten en vonden we een mooie locatie en bouwden de Hammenaars iets moois in hun gemeente. Met enkele honderden bezoekers. En de start van een vriendengroep rond bonsai in Hamme Er was ook… de vriendschappelijke sfeer tussen de handelaars op de bonsaibeurzen. Marleen en René, Juan, Jean-Pierre, Arjan, enz… Het werden vrienden dankzij vele, onvergetelijke dagen (en nachten). Er was het bezoek van een grote groep blinden en doven aan het ateljee, met begeleiders en tolken. Hartverwarmend en zeer geslaagd. Ook workshops in dagverblijven voor gehandicapten zorgden voor boeiende animatie. We kregen zelfs het predicaat “ dementvriendelijke shop” van het expertisecentrum. En beleefden de problematiek met de sympathiekste “animator” van ons cliënteel, bakker André. Hij zorgde voor de grappen en grollen tot hij langzaam maar zeker verzonk in zichzelf en onze hulp nodig bij zijn laatste boompjes. We vergeten hem nooit. Of we moeten zelf Alzheimer ontmoeten. Over predicaten gesproken, in 2017 ontvingen we van de FOD Economie de officiële erkenning als ambachtsman en namen dan ook jaarlijks deel aan de “ Dag van de Ambachten. De club van Charleroi plantte jaarlijks een bezoek aan het ateljee met een bus. Een spektakel om te zien hoe de clubleden de dijk afprintten om de beste koopjes te pakken. Schitterend! En dan was er de Rotary club van Valenciennes die gans de gilde van bonsaihandelaars opgetrommeld hadden voor hun tentoonstelling in het Stadhuis op de “Place”. Je kon er op de koppen lopen, schitterend weer, braderij en stadsfeesten. Alleen was er geen publiek voor het event. Pijnlijk! Natuurlijk is er ook een blunderboek… De demo in Spa waarbij we verrast werden door een plotse sneeuwstorm. Bij het verlaten van de locatie slipten we met onze camionette in de gracht. Gelukkig was er een vriendelijke boer met een tractor. Voorzitter Sévrain had jarenlang een hilarische anekdote bij de voorstelling van André Callaert bij de start van zijn vergadering. Het telefoontje van een Ardeense boswachter of we een zekere Gunther Cool kenden. Drie boswachters hadden hem betrapt. Gelukkig vond de rechter een jaar later het voorval te gek voor woorden, tijdverlies en seponeerde hij de aanklacht. Zo gingen we ook in op de uitnodiging van een Iers folkfestival om deel te nemen aan een marktje als nevenactiviteit van het festival. We verkochten totaal niets. Gelukkig was er de steengoede muziek en Ierse dans. De Limburgse hotels waren soms ook een avontuur. De hoteleigenaar van een kasteel die ons ‘s avonds laat aan de deur zette, onze opmerkingen en klachten over zijn “hotel” beu. Wij dan maar op zoek naar een nieuwe plek. En de B&B in een watermolen waar we op een winteravond zelf de pellet kachel moesten aansteken. TV en radio kon niet van de uitbater, enkel CD’s met klassieke muziek. ‘s Ochtends terug buiten pellets ophalen voor de kachel. Omdat we zo ongelukkig waren en kou hadden bracht de uitbaatster ons ‘s avonds een flesje wijn en een zak chips. Het kwam nog goed. De bonsaischool Door de grote vraag naar cursussen, workshops, demo’s overkoepelden we dit aanbod met de “ Juglans bonsaischool”. We werden lid van de Belgische bonsaifederatie. Hierdoor kregen we ook kans om deel te nemen aan de Nieuw talent wedstrijden. Reeds bij onze eerste deelname was het bingo. Gino D’Hooghe won de Belgische en nadien ook de Europese NBT-wedstrijd! ( Oostende 2007) Hij is tot nu toe de enige Belgische winnaar. Bijna met fatale gevolgen voor Gino. Een super enthousiaste voorzitster gaf Gino een zodanig gemeende knuffel dat hij bijna stikte tussen haar boezem. Het was feest op den Dijk. Door de overwinning was het enthousiasme voor de wedstrijd geboren en jaarlijks schoven we een kandidaat naar voor. Met succes!. Er kwamen vijf overwinningen. José Lefilon werd tweede in Murcia, Marleen Roels won en nam deel in Dusseldorf, Gunther Cool werd vierde in Boedapest. Jean-Pierre Van Damme won en nam Europees deel in Tsjechië. De soep van Jacqueline De cursussen, workshops van de bonsaischool op zaterdag zijn een begrip, de motor van het ateljee. Maar de echte motor voor de zaterdagvoormiddag was de soep van Jacqueline, beroemd en geprezen. Na heel veel druk en na tal van beloftes en toegevingen hebben we het geheime recept kunnen losweken van haar tomatensoep, de nummer één onder haar soepen. Je hebt nodig: uI, prei, wortels, selder, pastinaak, gember, look, paprika, rode puntpeper, koriander, een pakje soepmix, paprikapoeder, currypoeder, kippenbouillon, blik tomaten blokjes, tomatenpuree, kwaliteitsgehakt voor de balletjes. En dan is er ook nog: Witloofsoep, Groentesoep, Pompoen soep, Paprikasoep, Erwtensoep, enzovoortsoep. Met de kerstdagen baadt het ateljee in kerstsferen. Traditiegetrouw worden er wafeltjes gebakken als knabbeltje bij de kerstdranken. Ze worden zeer gesmaakt. Probeer zelf maar eens met een halve kilo bloem, suiker en gesmolten boter, 8 eieren, 3 zakjes vanillesuiker, een scheut melk en een beetje bakpoeder. Smakelijk !! Een dankwoord Typisch voor het bonsaiateljee zijn ook de “ helpers”. Altijd was er wel iemand die een deel van zijn vrije tijd kwam schenken. Met heel veel dank… Francis zaliger, één der meest fascinerende mensen die ik ontmoette, Gentenaar, kwam iedere vrijdag, met de meest bizarre verhalen, zijn boek heb ik verslonden, zijn toneel gevolgd op het puntje van mijn stoel. Er waren José en Theo, onze tuin steeds kraakproper, zoveel te vertellen, veel te veel voor dit boekje… Gunther zaliger, natuurlijk. Nooit was iemand zo populair op het ateljee. Talent, empathie, techniek, creativiteit, een magneet voor de cursisten. Natuurlijk ook Greta, onovertroffen kassierster, de catering ploeg, Willy, Marie-Jeanne en François, Ingrid, schoonmoeder Alice voor de afwas,... En uiteindelijk is er Dirk! We zijn gevaarlijk bezig. Zeker zullen we velen vergeten. Vergeef het ons...Gino, Fons, Jean-Pierre, Yvo, Geert, zoveel anderen, allen met hun talenten en verdiensten. Bedankt allemaal !!! Jullie maakten het bonsaiateljee tot wat het nu is, een warm nest voor iedere bonsailiefhebber. Epiloog Deze tekst werd verspreid, als brochure, naar aanleiding van ons 25-jarig jubileum. Ondertussen zijn we een vijftal jaren verder. Er was de corona periode. Voor bonsai was dit een drukke tijd. Iedereen was op zoek naar hobby's, vrijetijdsbesteding thuis. Het ateljee was voor velen een oplossing. De bonsaischool werkte veilig individueel. Maar... De leeftijd begon stilaan zijn tol te eisen. Vrij ernstige rugpblemen maakten een einde aan deelname aan beurzen. De opbouw, afbouw van de stand was er teveel aan. Aan de mooiste liedjes komt een einde . 2023 werd het laatste jaar " op volle kracht". We eindigden in schoonheid met een feestelijke, drukbijgewoonde bonsaimarkt. Met muziek van een orgelman en een heuse pensenkermis. Bij een feestelijk ateljee in kerstsfeer trakteerden we onze klanten met hapjes en drankjes. Ons laatste evenement. 2024 wordt het leegverkoopjaar. Alleen de bonsaischool blijft overeind. Onze eigen collectie gaan we met meer tijd, energie koesteren. Hopelijk nog vele jaren. Steeds welkom, bonsaivrienden!!! Een beetje historiek Na een doortocht in de Vlaamse bonsaivereniging als lid, keurder, voorzitter Denderafdeling en als eerste “assistent” van Jean-Pierre Timmermans, bleek de microbe te hardnekkig. “ Winkeltje houden” zat me nu éénmaal in de genen. Van kindsaf kweekte ik plantjes voor de verkoop, grootvader was bloemist, de geur van zijn serres waren onvergetelijk. En toen, 1960, verkocht hij reeds “ Chinese hofkens” die mijn fantasie prikkelden. Ik leerde bonsai kennen. Toen een nieuw leven begon op de Sint-Onolfsdijk was het bonsaiateljee meteen geboren. Niet echt bedoeld als handelszaak voor bonsai. Wel als ateljee om mijn eigen creaties te verkopen. Dit bleek een vergissing. Belangstelling genoeg maar iedereen wou zelf aan de slag. De vraag was kennis, materiaal, startplanten en vooral een betaalbare hobby, weg van het elitaire. Het bonsaiateljee was voor de tweede maal geboren, herboren naar een alternatieve zaak met de sfeer van een club… De rest is geschiedenis, lees verder…. Herinneringen Nu ben ik wel niet iemand die het verleden koester, maar voor deze ene keer … er is ook zoveel gebeurd. Mooie, onvergetelijke momenten, losjes genoteerd. Iedereen van de “anciens” zal nog wel de cursussen koesteren in het oude, aftandse leslokaal, primitief, hilarisch soms, gezellig druk, ambiance verzekerd. Er waren de 10 voor 10 zaterdagen. Tien deelnemers gingen telkens tien verschillende uitdagingen aan, planten door loting aangeduid, ondersteund door supporters. Heerlijke formule! Er waren de opendeurdagen, elk eerste weekend van mei. Soms tropisch warm, soms met ijs en sneeuw. Met optreden van een kodogroep, die iedereen aan de trommels zetten, zorgden voor een onvergetelijke namiddag. Er waren de demo’s van Japanse krijgskunsten, Japanse kaligrafie van Masuda Rie. Alain Hector zakte af vanuit Cambrai om te zorgen voor twee mooie demo’s. We leerden de bonsaikunsten kennen van Benedicto, Fillipijn. Legendarisch is ook de modder op het ateljee bij regenweer. En de gedichtjes uit het creatieve brein van Franky over de noodzakelijke bottekes En dan is er natuurlijk de jaarlijkse bonsaimarkt. Enkele enthousiaste liefhebbers organiseerden vele jaren ateljee, wellicht de eerste bonsai markt in Vlaanderen. Een schot in de roos! Het succes groeide zienderogen onder leiding van ceremonie meester Geert. Vorig jaar telden we reeds 35 deelnemers! Door de massale belangstelling boeren de verkopers blijkbaar erg goed. De anciens dragen zelfs een hoed op hun stand, als uiting van hun weelderige status. Onvergetelijke weekends beleefden we ook in Metz, “ Bonsai des Quatre Frontières” was een jaarlijkse Europese verbroedering, boeiend tijdens en vooral na de beurs. Er was ook mijn Juniperus in Edingen die Salvatore Lipporace drie dagen styleerde als demo. Prachtstuk! C’est un bijou”, il dit lui-même. Er was ook ... “A Touch of Japan”, een reeks zomertentoonstellingen waarmee we “ toerden”. Hingene, Brugge, Gent, Lokeren, Aalst waren stuk voor stuk geslaagde events. Er was ook… de zomertentoonstelling in Hamme. Omdat we veel klanten hebben uit Hamme zochten en vonden we een mooie locatie en bouwden de Hammenaars iets moois in hun gemeente. Met enkele honderden bezoekers. En de start van een vriendengroep rond bonsai in Hamme Er was ook… de vriendschappelijke sfeer tussen de handelaars op de bonsaibeurzen. Marleen en René, Juan, Jean-Pierre, Arjan, enz… Het werden vrienden dankzij vele, onvergetelijke dagen (en nachten). Er was het bezoek van een grote groep blinden en doven aan het ateljee, met begeleiders en tolken. Hartverwarmend en zeer geslaagd. Ook workshops in dagverblijven voor gehandicapten zorgden voor boeiende animatie. We kregen zelfs het predicaat “ dementvriendelijke shop” van het expertisecentrum. En beleefden de problematiek met de sympathiekste “animator” van ons cliënteel, bakker André. Hij zorgde voor de grappen en grollen tot hij langzaam maar zeker verzonk in zichzelf en onze hulp nodig bij zijn laatste boompjes. We vergeten hem nooit. Of we moeten zelf Alzheimer ontmoeten. Over predicaten gesproken, in 2017 ontvingen we van de FOD Economie de officiële erkenning als ambachtsman en namen dan ook jaarlijks deel aan de “ Dag van de Ambachten. De club van Charleroi plantte jaarlijks een bezoek aan het ateljee met een bus. Een spektakel om te zien hoe de clubleden de dijk afprintten om de beste koopjes te pakken. Schitterend! En dan was er de Rotary club van Valenciennes die gans de gilde van bonsaihandelaars opgetrommeld hadden voor hun tentoonstelling in het Stadhuis op de “Place”. Je kon er op de koppen lopen, schitterend weer, braderij en stadsfeesten. Alleen was er geen publiek voor het event. Pijnlijk! Natuurlijk is er ook een blunderboek… De demo in Spa waarbij we verrast werden door een plotse sneeuwstorm. Bij het verlaten van de locatie slipten we met onze camionette in de gracht. Gelukkig was er een vriendelijke boer met een tractor. Voorzitter Sévrain had jarenlang een hilarische anekdote bij de voorstelling van André Callaert bij de start van zijn vergadering. Het telefoontje van een Ardeense boswachter of we een zekere Gunther Cool kenden. Drie boswachters hadden hem betrapt. Gelukkig vond de rechter een jaar later het voorval te gek voor woorden, tijdverlies en seponeerde hij de aanklacht. Zo gingen we ook in op de uitnodiging van een Iers folkfestival om deel te nemen aan een marktje als nevenactiviteit van het festival. We verkochten totaal niets. Gelukkig was er de steengoede muziek en Ierse dans. De Limburgse hotels waren soms ook een avontuur. De hoteleigenaar van een kasteel die ons ‘s avonds laat aan de deur zette, onze opmerkingen en klachten over zijn “hotel” beu. Wij dan maar op zoek naar een nieuwe plek. En de B&B in een watermolen waar we op een winteravond zelf de pellet kachel moesten aansteken. TV en radio kon niet van de uitbater, enkel CD’s met klassieke muziek. ‘s Ochtends terug buiten pellets ophalen voor de kachel. Omdat we zo ongelukkig waren en kou hadden bracht de uitbaatster ons ‘s avonds een flesje wijn en een zak chips. Het kwam nog goed. De bonsaischool Door de grote vraag naar cursussen, workshops, demo’s overkoepelden we dit aanbod met de “ Juglans bonsaischool”. We werden lid van de Belgische bonsaifederatie. Hierdoor kregen we ook kans om deel te nemen aan de Nieuw talent wedstrijden. Reeds bij onze eerste deelname was het bingo. Gino D’Hooghe won de Belgische en nadien ook de Europese NBT-wedstrijd! ( Oostende 2007) Hij is tot nu toe de enige Belgische winnaar. Bijna met fatale gevolgen voor Gino. Een super enthousiaste voorzitster gaf Gino een zodanig gemeende knuffel dat hij bijna stikte tussen haar boezem. Het was feest op den Dijk. Door de overwinning was het enthousiasme voor de wedstrijd geboren en jaarlijks schoven we een kandidaat naar voor. Met succes!. Er kwamen vijf overwinningen. José Lefilon werd tweede in Murcia, Marleen Roels won en nam deel in Dusseldorf, Gunther Cool werd vierde in Boedapest. Jean-Pierre Van Damme won en nam Europees deel in Tsjechië. De soep van Jacqueline De cursussen, workshops van de bonsaischool op zaterdag zijn een begrip, de motor van het ateljee. Maar de echte motor voor de zaterdagvoormiddag was de soep van Jacqueline, beroemd en geprezen. Na heel veel druk en na tal van beloftes en toegevingen hebben we het geheime recept kunnen losweken van haar tomatensoep, de nummer één onder haar soepen. Je hebt nodig: uI, prei, wortels, selder, pastinaak, gember, look, paprika, rode puntpeper, koriander, een pakje soepmix, paprikapoeder, currypoeder, kippenbouillon, blik tomaten blokjes, tomatenpuree, kwaliteitsgehakt voor de balletjes. En dan is er ook nog: Witloofsoep, Groentesoep, Pompoen soep, Paprikasoep, Erwtensoep, enzovoortsoep. Met de kerstdagen baadt het ateljee in kerstsferen. Traditiegetrouw worden er wafeltjes gebakken als knabbeltje bij de kerstdranken. Ze worden zeer gesmaakt. Probeer zelf maar eens met een halve kilo bloem, suiker en gesmolten boter, 8 eieren, 3 zakjes vanillesuiker, een scheut melk en een beetje bakpoeder. Smakelijk !! Een dankwoord Typisch voor het bonsaiateljee zijn ook de “ helpers”. Altijd was er wel iemand die een deel van zijn vrije tijd kwam schenken. Met heel veel dank… Francis zaliger, één der meest fascinerende mensen die ik ontmoette, Gentenaar, kwam iedere vrijdag, met de meest bizarre verhalen, zijn boek heb ik verslonden, zijn toneel gevolgd op het puntje van mijn stoel. Er waren José en Theo, onze tuin steeds kraakproper, zoveel te vertellen, veel te veel voor dit boekje… Gunther zaliger, natuurlijk. Nooit was iemand zo populair op het ateljee. Talent, empathie, techniek, creativiteit, een magneet voor de cursisten. Natuurlijk ook Greta, onovertroffen kassierster, de catering ploeg, Willy, Marie-Jeanne en François, Ingrid, schoonmoeder Alice voor de afwas,... En uiteindelijk is er Dirk! We zijn gevaarlijk bezig. Zeker zullen we velen vergeten. Vergeef het ons...Gino, Fons, Jean-Pierre, Yvo, Geert, zoveel anderen, allen met hun talenten en verdiensten. Bedankt allemaal !!! Jullie maakten het bonsaiateljee tot wat het nu is, een warm nest voor iedere bonsailiefhebber. Epiloog Deze tekst werd verspreid, als brochure, naar aanleiding van ons 25-jarig jubileum. Ondertussen zijn we een vijftal jaren verder. Er was de corona periode. Voor bonsai was dit een drukke tijd. Iedereen was op zoek naar hobby's, vrijetijdsbesteding thuis. Het ateljee was voor velen een oplossing. De bonsaischool werkte veilig individueel. Maar... De leeftijd begon stilaan zijn tol te eisen. Vrij ernstige rugpblemen maakten een einde aan deelname aan beurzen. De opbouw, afbouw van de stand was er teveel aan. Aan de mooiste liedjes komt een einde . 2023 werd het laatste jaar " op volle kracht". We eindigden in schoonheid met een feestelijke, drukbijgewoonde bonsaimarkt. Met muziek van een orgelman en een heuse pensenkermis. Bij een feestelijk ateljee in kerstsfeer trakteerden we onze klanten met hapjes en drankjes. Ons laatste evenement. 2024 wordt het leegverkoopjaar. Alleen de bonsaischool blijft overeind. Onze eigen collectie gaan we met meer tijd, energie koesteren. Hopelijk nog vele jaren. Steeds welkom, bonsaivrienden!!!

Mos

door andre Callaert 21 sep., 2023
Gebruik van mos
14 nov., 2021
Planten en schimmels kunnen niet zonder elkaar. Een schimmel heeft veel fijnere verbindingen en is daardoor flexibeler dan een wortel. Het wortelgestel van de plant wordt met behulp van de schimmel enorm verlengd De mycoohizadraden zijn dus de verlengde van de haarwortels van de plant De schimmel biedt de plant dus een uitgebreid netwerk waarlangs mineralen en water kunne getransporteed worden. Sommige voedingstoffen zijn goed oplosbaar in water waardoor de plant ze eenvoudig kan opnemen. Andere zoals fosfor, kalium, koper en zink kunnen niet makkelijk oplossen in water maar kunnen door de schimmel wel naar de plant getransporteerd De schimmels zijn zeker even belangrijk dan de wortels. Ook sluiten ze de kringloop door organisch restmateriaal af te breken en weer in de voedingsbaan van de plant te brengen. Het is dus zeer belangrijk om bonsaigrond te verrijken met organisch materiaal om deze schimmels hun levenskansen te geven. Ook is het raadzaam een beetje schimmel van de oude bonsaigrond te enten bij een nieuwe verpotting.
Show More
Share by: